top of page

Minden mozgás alapja – az állás


Legyen szó sportmozgásról vagy csak a hétköznapi életről, mindennek az alapja, hogy hogyan állunk, hogyan tartjuk magunkat. A harmonikus mozgás kulcsa, hogy a vázrendszerünk hatékonyan, stabilan és egészségesen állja ki a rá ható erőket. Gyerekkorunktól kezdve a mozgástanulás során erre épül fel minden mozgás. Ha ebben hibák vannak, a rá épült mozgásokban is meg fognak jelenni.

Az állás, az alátámasztás

Állás közben a súlypont a lábunk felett van, és a gravitációs erővel terheli a lábunkat. Ilyenkor a lábunk három ponton támaszkodik a talajon: a sarokcsont gumóján, és az I-es és V-ös lábközépcsont fején. Ezek között feszülnek ki a szalagrendszer és az izmok által fenntartott boltozatok, amelyek szétterítik a súlyunkat a lábon.

A testsúly eloszlása a lábon
A talp három alátámasztási pontja

A talp három alátámasztási pontja

Az állás statikus helyzetnek tűnik, pedig valójában nem az. Az izmaink ösztönösen megfeszülnek és ellazulnak az egyensúly megtartása érdekében. Az izmok fáradása miatt meg is kell változtatnunk néha a helyzetünket. A legkevésbé fárasztó, ha a súlyunkat kissé a sarokcsont felé visszük, ekkor a boltozatot fenntartó izmok kevesebbet dolgoznak, Ugyanakkor ez a legkevésbé stabil az egyensúly szempontjából. Az egyensúly elvesztésekor több súlyt helyezünk a talp elülső részére, megnöveljük az alátámasztás felületét (előrébb kerül a testsúly), alkalmasint még a lábujjakat is leszorítjuk a talajra a nagyobb erőkar érdekében. Hajlított térddel ez a játéktér nagyobb lesz.

A boka, a láb és a térd kisebb-nagyobb mozgásai szerepet játszanak az egyensúly megtartásában

A boka, a láb és a térd kisebb-nagyobb mozgásai szerepet játszanak az egyensúly megtartásában

A testünk egységként működik. Nem tudjuk önmagában a térdet bebillenteni vagy a csípőt oldalra nyomni. A térd megmozdításával együtt változni fog a boka, a medence és a gerincoszlop helyzete is. Ha lenyomjuk az öregujj alatti talppárnát, mozdulhat a térd és a csípő is, de mindenképpen olyan hatás éri őket, amely meg akarja mozdítani őket.

A legkisebb mozgások is hatással vannak a többi ízületre

A legkisebb mozgások is hatással vannak a többi ízületre

A boka megbillentése egyben rotációs hatást is okoz a combban és a lábfejben

A boka megbillentése rotációs hatást is okozhat a combban és a lábfejben

Az álló emberi test alapja a láb, ha itt már bármi megmozdul, mindenre hatással lesz.

A boka mozgása, bokasüllyedés és hatásai

Az állás statikáját nagyban befolyásolja az esetleges – pontosabban nagyon is általános – bokasüllyedés. Nemcsak a testsúly nyomja a boltozatot, a boltozat is hatást gyakorol a rajtuk támaszkodó vázrendszerre. Bokasüllyedés esetén a boltozat laposabb lesz, a boka befelé billen, a súlyeloszlás a láb belső oldalára tevődik át. A befelé billenő boka miatt az alszár is befelé billen és egyben el is fordul, ami a térd és a combcsont hasonló elmozdulását okozza.

A befelé billenő boka elmozdítja és forgatja a sípcsontot is (http://www.totallyfeet.net/foot-facts/structural-foot-problems/flat-feet/)

A befelé billenő boka elmozdítja és forgatja a sípcsontot is (http://www.totallyfeet.net/foot-facts/structural-foot-problems/flat-feet/)

„Amikor az izmok és szalagok nem tudnak ellenállni a külső behatásoknak, [...], bedőlhet a belső boka a szalagok túlnyúlása következtében, a lábboltozat eltűnik. [...] A test alátámasztási pontja eltolódik és létrejön a kompenzáció a térdekben, a csípőben (medenceszög kibillen), a gerincen (gerincferdülések, [...]. ” (http://gyogytestneveles.hu/index.php?mid=8&almid=161)

Ha az alátámasztás eltér az anatómiai optimumtól, ez hatni fog a térdre, a medencére és a gerincoszlopra. A törzsizmok nem fogják megfelelő hatékonysággal rögzíteni a törzset, kisebb nagyobb elmozdulások jönnek létre, és ez a stabilitás romlásához és korábbi fáradáshoz vezet. A rendszer ingataggá válik, különösen nagyobb erőhatások, terhelések alatt. A ránk ható erőket egy stabil mechanikai szerkezet helyett egy több, rosszul rögzített csuklóból álló, ingatag képződmény fogja kezelni.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page