top of page

Stabil testtel még az autót is jobban vezeted

  1. Ne egyensúlyozz a karoddal és a felsőtesteddel, az autóban ne kapaszkodj a kormányba!

  2. Feszítsd meg a hasizmaidat, fog stabilan a medencédet, még ülve, autót vezetve is!

  3. Kanyarban azon az oldalon húzd össze jobban a hasadat, amerre kanyarodsz!

  4. Figyeld meg, hogy ha a kanyar előtt időben kezdesz el kormányozni és kicsit vársz a kormánymozdulat hatására, kisebb mozdulat is elég lesz!

Az autósiskolákban csak a legszükségesebbekre van idő, sok fontos dolog kimarad az oktatásból. Megtanultuk kezelni a pedálokat, a kormányt, pár apróbb közlekedési-taktikai dolgot, és ennyi. Friss jogsisként sok-sok kilométerrel később vettem csak észre, hogy azért kell nagyon lassan kanyarodnom fel az Erzsébet-hídra, mert a Lada semennyire nem tartó ülésén 30 felett már átsodródok az anyósülés felé, és úgy a pedálokat sem lehet kezelni, nemhogy a kormányt - főleg nem, mert részben abban kapaszkodom. Magamtól jöttem rá, hogy ha a kanyar előtt a bal lábammal kitámasztom magam, belenyomom magam az ülésbe, sokkal könnyebb kanyarodni.

Persze ez csak az utolsó megoldás. Az autóvezetés is mozgás, és minden mozgásban a testtartás az alap. Hiába ülünk az autóban, az ülésnek is van testtartása. Az agyunk pontosan ugyanúgy képes megszervezni az ülés testtartását feed forward módszerrel, mintha sportolnánk.

A feed forward testarttásszabályozás úgy működik, hogy az agyunk tudja, hogy milyen mozdulatot kell megtervezni, és a terv ismeretében még a mozdulat megtörténte előtt a megfelelő izmok koordinált tónusával stabilizálja a testrészeket. Ez a mozgáskoordináció legfontosabb alapeleme.

Az autó halad, és testünket úgy kell elrendezni, hogy stabil maradjon. Leegyszerűsítve az autó mozgásával kapcsolatos erők a tömegközéppontunkra hatnak. A testtartás stabilizálását a talajjal való kapcsolódási pont és a tömegközéppont között kell elsősorban biztosítani. A tömegközéppont a köldökünk környékén található, és állás közben lábunk a kapcsolat a talajjal. Az autóban ülve a tömegközéppont kicsit változik, de nem lényegesen, az alátámasztás pedig megoszlik az ülés és a lábunk között.

A legjobb taktika elsősorban a tömegközéppont környékének stabilizálása izomtónusokkal (a hasizmok, csípőhajlítók, farizmok stb.). Ez egyébként is hasznos ülés közben, lényegesen csökkenti az ülés okozta derékproblémákat (úgy is mondhatnánk, hogy meg kell tanulni ülni).

A másik fontos terület az alátámasztás rugalmas stabilizálása. Állás közben ez a boka-lábszár környéke lenne (ez az autóban ülve ez kevésbé hangsúlyos, mint állás közben).

A tömegközéppont feletti területek - felsőtest, karok - a közhiedelemmel ellentétben nem játszanak szerepet a stabilitásban. A legrosszabb, amit bármilyen mozgás közben tehetünk, ha a karunkkal, felsőtestünkkel egyensúlyozunk, ellensúlyozunk. Ez a terület maradjon laza, könnyed. (A hát lapockák környéki szakaszának érdemes egyedül tónusban lennie a gerincoszlop egészséges stabilizálására. Illetve a nyak-fej tartását most itt nem boncolgatjuk.) Ez így célszerű a síelésben is: erősen stabilizált medence és gerincoszlop (far-, has- és háti szakasz izmai), rugalmasan stabilizált boka, oldalirányban megtartott, fogott térd, és laza felkar, vállöv. A hajolgatás és az karral való egyensúlyozás pont a legfontosabb stabilizációs törzsizmokat fogja ellazítani és rossz helyzetben hozni.

A kezdő autós a kormányban kapaszkodik, a kormány kapcsolódási pontja lesz az autóval. Az autó mozgásai ezen keresztül hatnak rá, és mozgatni fogják a kormányt. A jó vezető a törzsizmaival stabilizálja magát, és így sokkal pontosabb, könnyedebb kormánymozdulatokra lesz képes, ráadásul sokkal jobb időzítésekkel.

Nincs autós mozgásunk, síelős mozgásunk, futómozgásunk vagy focimozgásunk. Amit az egyik területen megtanulunk, az agyunkat gazdagítja, és fel fogja tudni használni máshol is. Bátran vigyük át a síelés közben megtanult reflexeket az autóba, jobb sofőrök leszünk, de fordítva is fog működni.

Amikor mi a gyerekeket síelni tanítjuk, figyelünk rá, hogy olyan képességeket kapjanak, amiket fel tudnak majd használni a közlekedésben, az előre gondolkodásban az mozgásuk tervezésében, a biztonságban.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page