top of page

Új síszimulátor Magyarországon!? Mi kipróbáltuk!


Közeledik a nyár vége... és mint minden évben, ilyenkor mi már visszafelé számolgatjuk a napokat, hogy ismét hóra léphessünk és megérkezzünk a mi saját „zöld dombunkra”.

Már júliusban is nézegettük a versenyzők edzéseit az instagramon és a facebookon. Ennek köszönhetően találtunk rá a legújabb magyar csodára, a Skienergie névre hallgató síszimulátorra. 

Hatalmas izgalommal, sícipővel a vállunkon (a nyár közepén) megérkeztünk a Cosmosport nevű fitneszterembe, a Skienergie nyílt napjára.

Helyszín: Székesfehérvár - Cosmosport (Gugasvolgyi u. 4.)

Majdnem, hogy remegő lábakkal álltam rá a pályára, úgy vártam már, hogy kipróbálhassam. Maga a szőnyeg, akár a műanyag pálya, szilikonnal van bekenve, de mivel jóval puhább anyagról beszélünk, picit csúszik. Nem árt az elővigyázatosság! A sílécek felcsatolása után beindult a gép viszonylag lassú tempóval. Elkezdtem rajta síelni, mintha csak a havon lennék, de közben az első korlátot úgy szorítottam, mintha még soha életemben nem álltam volna lécen. Egy kis idő elteltével már el mertem engedni a korlátot. Egyre biztosabban álltam a szőnyegen!

Azt tudni kell, hogy a szőnyegen síelni pont olyan nehéz és energiaigényes, akár a Snowrider síszimulátorán, mégis teljesen eltér a működésük. Az új gépen az elődleges szempont, hogy minél jobban a síléc csőrét kell terhelni. Olyan érzés mintha az erők elölről és nem oldalról jönnének. Folyamatosan arra koncentráltam, hogy a kanyar kezdeti szakaszában minél jobban és erősebben fűzzem le a síléc csőrét. Ez jól működik a havon is, bár az jobban csúszik.

A másik gépen (Snowrider) inkább az oldalirányú erők kiállásá a fontos, ezért ott az élszög növelése és a gyorsaság volt a célom. Igaz, azon nagyon sokat álltam és gyakoroltam, köszönhetően annak, hogy ott dolgoztam. 

Véleményem szerint a gyakorlásra mind a kettő tökéletes, akárcsak a műanyagpálya. Ezen az új gépen el tudom képzelni a kezdőket is. Megállított szőnyeggel vagy lassú sebesség mellett. Mivel itt maga a szőnyeg meg van döntve, az egyenes siklást vagy a hóekeívelést akár 0 km/h-ás szőnyegsebesség mellett is lehet gyakorolni, a tükör pedig nagyon sokat tud segíteni, visszacsatolásként.

Tartásjavításra is tökéletes! A gerinc fiziológiai görbületeinek megtartása (itt nem számít a „cicahát”) segít a core stabilizáló izmok (tartásért felelős izmok) erősítésében is. 

Ha pedig az alakformálás oldalát nézzük... Csajok! Gyönyörű szép combokat és popsikat lehet edzeni a rendszeres használatával. Olyan izmokat dolgoztat meg, amit az alapvető tevékenységek során (pl. futás, járás) alig használsz. 

Felnőtteknek, gyerekeknek, kezdőknek, haladóknak egyaránt ajánlom! 

Pozitív, hogy nem kell hozzá se hó, se jó idő. Eshet akár 40 napig eső is, te felkészült leszel a havas pályákra. Így elbúcsúzhatsz az első nap utáni izomláztól és könnyedén élvezheted a síelésed pillanatait a második naptól is! Ráadásul kevesebb esély lesz a sérülésekre is, hiszen a stabilizáló izmok folyamatos edzésben vannak. (Itt nemcsak a core stabilizátorokról van szó, hanem a térdizületet stabilizáló izmokról is.) Mindenképp megéri kipróbálni és használni! Mi nagyon jól éreztük magunkat és elhatároztuk, hogy megpróbáljuk minél többet használni. Sőt, oktatni is tervezünk rajta, akár általános edzés keretében is!

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page