top of page

Síszimulátor Székesfehérváron - első szakmai tapasztalatok


A múltkor kipróbáltuk az idén megnyílt Skienergie síszimulátort, most pedig már kifejezetten szakmai célokkal mentünk rá gyakorolni. Az elve igen hasonló a havas síeléshez, de a tulajdonságai mégis mások. Ahogy a hóviszonyokhoz, ehhez is igazítani kell a módszereket, ezért kíváncsiak voltunk, ez hogyan fog működni.

Itthon kuriózumnak számít, de Európában - főleg Hollandiában, Svédországban és Angliában - nagy népszerűségnek örvend, számos ilyen terem létezik és működik. Én 2003-ban, a svájci Interski Kongresszuson találkoztam vele - és álltam rajta -, ott közös holland-svéd üzemelésben működött a síszimulátor.

A most megnyílt síszimulátor két dologban különbözik ezektől: egyrészt hazai fejlesztésű, másrészt lényegesen nagyobb a megszokott méreteknél. Így ezen a gépen nem jelent problémát akár 6-8 embernek is síelni-gyakorolni egyszerre, így akár egy család vagy egy baráti társaság is el tud menni, és csoportos oktatásra is lehetőség van.

Működését tekintve egy kb. 30°-os lejtőn állunk a szőnyegen, ami változtatható sebességgel jön velünk szembe. A részletek gyakorlásához vagy kezdőknek akár meg is lehet állítani, de ha valaki profin hozzászokott, 50 km/h óra fölé is fel lehet gyorsítani.

Szemben velünk egy tükör van, amiben ellenőrizhetjük a mozgásunkat, keresztben pedig korlátokat lehet betenni, amibe kapaszkodva könnyebb az egyensúlyt megtartani.

A síszimulátorok nagy előnye, hogy hasonló kanyarokból tudunk önmagunkat ellenőrizve nagy ismétlésszámban építkezni.

Lényeges jellemzője, hogy a gép jobban kikényszeríti a pontosságot a hónál, így várható, hogy aki ezen tanul és gyakorol, feltehetően kevesebbet hibázik majd a havon. Most azon dolgoztunk, hogy az általunk használt StrongBase alapiskolai módszer hogyan működik a gépen. Megelégedéssel tapasztaltuk, hogy lényegében minden fázist meg tudunk valósítani, sőt úgy tűnik, ez a fajta síelés az, ami a legjobban működik a gépen. Szépen felépíthető az egyenes siklás testtartási feladataitól kezdve a hóekeívek minden lényeges fázis.

Olyannyira hasznosnak találtuk, hogy az idei síoktatói tanfolyam egyik gyakorlati napját is ennek a síszimulátornak fogjuk szentelni.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page