top of page

Mit várhatunk egy pár napos síoktatástól?


Első reggel találkozunk a megbeszélt helyen, bemutatkozunk és elkezdjük a közös munkát. A síoktatóként megkérdezzük, hogy mit szeretnél elérni, kialakítunk egy programot, elkezdünk síelni. Meddig fogunk eljutni? Mire elég két óra vagy két-három nap?

Ez sok mindentől függ, de egy dologra biztos nem elég ennyi idő: a csodára. A mozgástanulás az idegrendszer alkalmazkodási képessége, időt igény, akár hónapokat is. Az oktatáson a magokat vetjük el, de a növény később fejlődik ki.

Ne azt várd, hogy úgy fogsz kinézni, mint az instagramon a profi síelők tökéletes kanyarjai. Ez kb. annyira reális, mint hetente egyszer lemenni az edzőterembe, és azt várni, hogy szálkás, kockás hasú, kigyúrt álompasivá válunk. Ahhoz is folyamatosan és keményen kell edzeni, a tökéletes síelésért is sokat kell lenni havon és sokat kell tanulni. A különbség annyi, hogy akinek nincs türelme edzeni, fog találni olyan szereket, amelyek közelebb hozzák az eredményt - még ha nem is egészségesek. A sítudáshoz nem lehet porokat venni a fekete piacon. (Maximum pl. egy olyan síszimulátorral lehet gyorsítani a folyamaton, mint a Skienergie.)

Ha az alapok ingatagok, akkor a felépítmény aligha lehet jó. Nagy újdonságot nem mondtunk ezzel, már a Bibliában is benne van, hogy homokra csak a balga ember épít házat. A síelők többségénél igencsak ingatagok az alapok (sajnos ez igaz ránk, síoktatókra is): többnyire homokra akarunk házat építeni. Látványos gyakorlatokat akarunk a látványos kanyarokért, de nem állunk jól a sílécen egyenes siklásban sem.

Mit tekinthetünk alapnak a síelésben? Elsősorban a testtartást és az ezzel kapcsolatos szokásokat, valamint a testtartás alkalmazását a lejtőn és a kanyarban.

Az alapot szó szerint is érthetjük, akár egy ház építésénél. A teherviselő szerkezet az alap a háznál és a síelőnél is egyaránt. A testünk terhét a lábunk és a medencénk környéke viseli. Ha ez a környék ingatag, akkor teljesen mindegy, mihez nyúlunk hozzá a síoktatás közben, az nemigen fog működni.

Ezért ha először jön valaki síoktatásra hozzánk - és főleg ha csak rövid időre tud jönni -, az első teendő a testtartás rendezése a súlypont alatt. Meg kell tanulni használni és stabilizálni a bokát, a csípőízületet, a medencét, aktivizálni a térdhajlítókat és a hasizmokat.

És akkor mi van a térddel? A térd szinte magától stabilizálódik, ha a boka és a medence környéke javul (a térdnek nincs túl sok bonyolult önálló mozgása).

A testtartás javulásának a legfontosabb jele, ha az élváltás környékén is sikerül azt megtartani és a bekormányzás nyugodtabb, kontrolláltabb lesz.

Ebben a videóban egy kétnapos síoktatás első és utolsó meneteit láthatjuk. A testtartás stabilizálódott, nyugodtabb, kontrolláltabb a síelés, elkezdett kialakulni az élváltás és a bekormányzás. Körbül ez az ami az első párnapos síoktatáson elérhető, és amire lehet alapozni. Most gyakorlásra van szükség, el kell menni síelni, hogy rögzüljön, beépüljön, majd utána jöhet újabb ismeretek, mozgások, szokások tanulása.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page