top of page

Hogyan hozd magad jobb formába - edzőterem, síszimulátor vagy sípálya?


Sokszor érezzük a sípályán, hogy nem jön az, amit várnánk a síeléstől. Nincs meg a magabiztosság, nem sikerülnek úgy a kanyarok. Hol akadunk meg? Mi a fennakadás oka? Hol tudunk valóban a leghatékonyabban, legeredményesebben továbblépni? Lesz-e haszna annak a mindennapi életminőségünkben, ha ezeket kijavítjuk?

Amikor síelünk, ugyanazt a testünket használjuk, mint bármilyen más mozgás során, és ezt testet ugyanaz az idegrendszer működteti, legyen szó fociról, teniszről, futásról vagy sétáról. Sőt, a tévé elé leülve, az íróasztal mellől felállva vagy a lépcsőn is ugyanez a „szerkezet” működik. Nincs külön „síelő” testünk és mozgásunk, külön „futó”, külön „ülő” vagy külön bármi más mozgásra.

Sőt, valójában még a sportok és a „hétköznapi” mozgások között sincs ilyen értelemben különbség. Ha valaki egész nap ül az irodában, akkor az ülés lesz a fő mozgásformája. (Igen: mozgásforma, ugyanis a testtartások (ülés, állás, fekvés) képezik a mozgások alapját.

Amikor egy mozdulat nem sikerül, annak lehet az is az oka, hogy nem tanultuk meg jól, de állhat a hátterében egy hiányos képesség (erő, mozgékonyság, mozgáskoordináció, térbeli tájékozódás stb.) vagy egy általános eltérés, hiányosság a mozgáskészletünkben. Senkinek sem tökéletes a mozgása, vannak hibák a járásunkban vagy a futásunkban. Szinte senki ül le vagy áll fel igazán helyesen, mint ahogy a lépcsőn sem lépünk teljesen egészségesen. Az emberek kb. 90%-ának gondok vannak az álló és az ülő testtartásával.

Ezeket a hibákat bevisszük az intenzívebb mozgásokba (pl. futás), onnét pedig a speciális sportmozgásokba mint a síelés. Ha a síelésben a testtartásunk vagy a járásunk hibája miatt nem sikerül valami, akkor a megoldást is ott kell keresni.

A sípálya, a síoktatás a símozgások tanulásának helyszíne. Van amit csak ott lehet megtanulni. Sokszor azonban csak tűzoltást végzünk a sípályán, mert aki beiratkozik síoktatásra, ott és akkor igényli a megoldást. Az ilyen tűzoltások esetében is jönnek sikerek, de sokkal több erőforrással kevesebb eredményt tudunk elérni, mint ha a megfelelő helyen és eszközökkel kezelnénk a problémákat.

Az edzőteremben tudjuk rendbe tenni a testtartási hibákat, tudunk mozgékonyságot vagy erőt fejleszteni és optimalizálni a mozgáskoordinációt. Ezeknek a programoknak ráadásul komoly hatása van a hétköznapi életminőségre. Sokan azt találják, hogy elkezdik a kondiedzéseket, és pár hét után másként ülnek az íróasztal mellett, kezd megváltozni a testtartásuk.

A síszimulátoron a testünk alapvető mozgásait tudjuk átvinni a síelésbe. A síelés új körülményeket jelent, amelyekben tudnunk kell használni a testünket. Lejtőn állunk, nagy térbeli változások vannak, a felszerelést is kezelni kell tudni.

A havas sípályán ezt a tanulást nehezítik a körülmények, a pálya egyenetlensége, a forgalom, a figyelmünket elvonó tényezők. Ha valaki igazán őszinte magához, észre fogja venni, hogy a kanyarok többségében nem tud 100%-osan figyelni a feladatra. Sőt, jó ha minden ötödik kanyarban eszébe jut, mit kellene csinálnia.

A síszimulátor (és részben a műanyag sípálya) előnye, hogy a külső, változó körülmények megszűnnek. Százával, ezrével lehet odafigyelve gyakorolni a mozdulatokat, állandó lejtőszögön, állandó sebességgel, forgalommentesen, tükörben ellenőrizve. Semmi nem zavarja meg a tanulást. Ez az ideális terep a mindennapi alapmozások átvitelére a síelésbe.

A havas sípálya a valódi, életszerű terep a síelés tanulására. Itt már a valódi siklást tapasztaljuk meg, életszerű körülmények, dinamikák közepette. Komolyabb kihívás a mozgáskoordinációnak, a térbeli tájékozódásnak, jönnek az élmények, a döntési helyzetek. Megtanuljuk alkalmazni a korábban megtanult mozgásokat.

Az ideális sorrend a mozgásunk hatékony felépítésére tehát:

  • Edzőterem, kondiedzés: A testtarttásra, mozgékonyságra, a mozgáskoordináció és a térbeli tájékozódás alapjaira.

  • Tanulási helyszínek a síelésre (síszimulátor, műanyag sípálya, esetleg ideális havas sípálya - ilyen alig létezik): Az alapmozgások összehangolására a sífelszereléssel, sípályákkal.

  • Havas sípálya: Az síelés alaptartásainak, alapmozdulatainak alkalmazása a valódi körülmények között.

Időpontfoglalás síszimulátorra: https://www.ozone-skiing.com/sioktatas-siszimulatoron Ajánlatkérés edzésre, felmérésre: https://www.ozone-skiing.com/ajanlatkeres-edzesre-felmeresre

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page