top of page

Nagyobb teljesítmény jobb kivitellel - tanácsok edzésre


Semmit sem csinálunk motiváció nélkül, edzeni sem fogunk ha nincs indíttatás. A motiváció pedig nem tart ki örökké, a fenntartásához szükség van üzemanyagra. A számok, súlyok, sorozatok, idők a kézenfekvő hajtóerőt kínálnak, és meg is ragadjuk őket. Nincs ezzel semmi baj, az embernek jó érzés tudnia, hogy hová halad és hol tart. Akkor van baj, ha elhomályosítják a figyelmünket és az éleslátásunkat. A számok mérésre fontosak, és főleg azoknak szükségesek, akik mérhető eredményre vágynak, azaz a versenyekre készülő sportolóknak.

Vannak azonban más szempontok is, ezek közül az egyik legfontosabb a kivitel, a technika. A Mit? és a Mennyit? kérdést meg kell előznie a Hogyan? kérdésnek. Nem papírra vetett törvényekről van szó, hanem egy józan „műszaki” kérdésről: hogyan kell használnunk a testünket.

Ugyanis az emberi testet sokféleképpen lehet használni, de nem mind jó ezek közül. Csernobilban is lehetett az ideálistól eltérően működtetni az erőművet, csak lettek bizonyos következményei.

Az edzésen a gyakorlatok kivitele is hasonlóan működik: van, ami hatékonyabb, ami egészségesebb, ami kockázatos stb.

Alapvetően az a lényeg, hogy azért csináljunk ÚGY egy gyakorlatot, mert ÚGY AKARJUK, és nem azért mert ÚGY SIKERÜL, nem azért, mert nem tudjuk másként.

Ha valami meg tudunk csinálni helyesen, de határozott céllal csináljuk másként, nincs semmi baj.

De ha azért csináljuk az adott módon, mert csak úgy tudjuk, és nem tudjuk helyesen kivitelezni, akkor baj van.

Hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy a kivitel és a teljesítmény egymástól kicsit független, majdnem hogy egymással szemben álló fogalmak. Holott ez a legkevésbé sincs így: egymásra épülnek, egymást segítik. Ha nem hatékony a kivitel, hiába hajtunk a szériákra és a súlyokra, középtávon már kevesebb lesz a széria, kisebb a súly. Ahogy Hosszú Katinka vagy Michaela Schiffrin is megfogalmazza: ha nem a technikára figyel a döntőben, nem fog jönni az idő sem.

A kivitel, a technika, a minőség, a HOGYAN? az első. Mindig meg kell hogy előzze a terhelést, a MENNYIT? kérdést. Quality over Quantity!

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page