A mozgás legfontosabb céljai

Szüksége van-e annak a napi mozgásra, edzésre, aki otthon takarít, a kertben tevékenykedik, kutyát sétáltat stb.? Igen. A napi testmozgás nem öncélú, hanem valamit el akarunk érni vele: egy eszköz. Mit akarunk elérni vele? A legfontosabb célok, amelyek miatt mozogni érdemes:

  • Keringési és légzőrendszer: A keringés karbantartásához meg kell emelni a pulzust egy optimális szintre és fent kell tartani meghatározott ideig, hetente kb 3-szor. Ezt sem a ház körüli munka, sem a kutyasétáltatás nem fogja megoldani.

  • Testtartás: A rossz testtartás egyre romlik. Ez áll az ízületi fájdalmak, fejfájás hátterében, de rosszabb tőle a vérkeringés, hamarabb leszünk kimerültek, fáradtak, a szellemi képességek is csökkennek miatta. Házi munkák közben nehezen figyelünk rá, viszont az edzés központi eleme, hogy helyes testtartással csináljuk. A jó testtartás visszahat az önbizalomra („felemelt fejjel néz szembe valamivel”, „lógatja a fejét”, „meggörnyedt a háta”)

  • Erő: A testünket az izmainkkal mozgatjuk és tartjuk meg. Ha erősebbek leszünk, könnyedebben mozgunk, a testtartásunknak is szüksége lesz az erőre. Sőt: az önbizalom is nő, magabiztosabbak leszünk.

  • Mozgékonyság: A beszűkült mozgékonyság azt jelenti, hogy egyre nehezebben mozgatjuk a testünket. A mozgékonysághoz kilazítjuk az ízületeinket, a megrövidült izmainkat, a megszerzett erővel pedig még meg is tudjuk mozgatni a végtagjainkat.

Featured Posts
Recent Posts
No tags yet.