top of page

Csípőmobilitás gyakorlatsor

A csípő mobilitása (hogyan tudjuk mozgatni a lábunkat a medencéhez képest) nem csak abban segít, hogy le tudjunk guggolni vagy jól menjen a zokniteszt :D. Legalább ennyi fontos, hogy a csípő mozgékonysága és az ágyéki gerinc egészsége között szoros összefüggés van, azaz javításával a derékfájás is csökkenthet.

Közkeletű félreértés, hogy a mozgékonyság növelése nyújtás vagy lazítás lenne. Nem: a mozgékonyság növelése erősítés is egyben, ugyanis nem csak a mozgásterjedelmet kell növelni, hanem az izmokat is megerősíteni, hogy aktívan ki tudják használni ezt a tartományt.


Ezek a gyakorlatok előtt kicsit intenzívebb bemelegítést javasolnék, izzadjatok meg! :) Könnyű helyben futás, szökdellések, guggolások (székre leülés, ha a guggolás nehéz lenne), a törzs átmozgatása is legyen benne.

Van benne olyan gondolat, amivel néhányan talán vitatkoznak: a csípőhajlítók erősítése, mert az előre billenő medence egyik oka a megrövidült csípőhajlítókban kereshető. Egy izom erősítése nem jelenti a rövidülését is, tehát az erősítése át is mozgatja, növelheti a vérbőséget, de nem szabad kihagyni a nyújtását a végén.


Szintén sokan nem javasolják a mélyguggolást és azt hogy a térd a lábujjak elé menjen. Erről érdemes beszélgetni, de mi is azon a véleményen vagyunk, hogy a lábujjak elé mozduló térd természetes és egészséges. A videóban vannak magyarázatok is, ezért később kigyűjtenénk belőle ide a gyakorlatokat, sorba rendezbe.


Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page