top of page

Gyaloglás - előkészületek

Nem mindegy, hogy sétálni megyünk vagy gyalogolni, bár mindegyik egészséges. :)
Ha sétálunk, akkor leugrottunk egy kisebb-nagyobb körre, beszélgetünk, nézelődünk, levegőzünk
Ha gyalogolni megyünk, akkor egy edzés jellegű sportmozgást végzünk meghatározott céllal, és mint minden sport esetében, a feladatokra figyelünk. A gyaloglás koncentrációt igénylő céltudatos edzés.

A következőkben folyamatosan adunk szempontokat, feladatokat a gyalogláshoz, most csak röviden áttekintjük a fontosabbakat és a javasolt előkészületeket.

A gyaloglás bármilyen edzettségi szinten hasznos, ülőfoglalkozást végzőknek pedig a leginkább javasolható edzésfajta. Sportos életvitelűeknek, futóknak vagy aktív versenyzőknek a lépéstechnika és a testtartás pontos beállításának nagy hatékonyságú edzéseszköze.

  • Hely. Ne szép helyet válasszunk, hanem forgalommenteset. Később nagy előny lehet, ha van benne földút, sőt a legjobb, ha van laza, murvás talaj is.

  • Távolság. Mivel tervezett edzésről van szó, érdemes pontosan megtervezett távon menni. A javasolt táv 5-6 km, kivétel a futók, versenyzők, akiknél ha technikai edzésként használják, lépéstechnikára, lassú mozgással, akkor arányosan rövidebb távot érdemes választani. A táv kijelöléséhez a legegyszerűbb a Google Maps használata számítógépen, ahol a jobb egérgombbal ki tudjuk választani a távolságmérést (Meassure distance), majd a térképre kattintva hozzáadhatjuk a tervezett útvonal pontjait.

Google Maps - távolságmérés gyaloglóedzéshez
Google Maps - távolságmérés gyaloglóedzéshez

Google Maps - távolságmérés gyaloglóedzéshez
Google Maps - távolságmérés gyaloglóedzéshez
  • Terhelés, pulzus. A gyaloglás az az edzésfajta, ahol szívbetegek kivételével nemigen lehet túlterhelni a keringési rendszert, mégis cardio szempontból már hasznos terhelést tudunk létrehozni. Ezért ilyen esetekben érdemes néha megmérni a pulzust, hogy bekerültünk-e a legalább 120-as pulzustartományba. Ha a mostani körülmények között nem tudunk pulzusmérő órát szerezni, akkor egy múlt századi módszer is megfelelő lesz (annyira van pontos, mint egy olcsó óra), kis gyakorlással egész jól használható lesz. Még a gyaloglás alatt keressük meg a nyaki artériát az állunk alatt, a gégénk két oldalán a hüvelyk és mutatóujjunkkal. Másik kezünkben már legyen előkészítve a telefon stopperórával. Álljunk meg, és azonnal indítsuk el a stoppert, és egyben kezdjük el számolni a lüktetéseket. 10 mp-ig számoljuk, majd a kapott eredményt szorozzuk meg 6-tal (azaz a 12 az átlagember számára normális 72-es nyugalmi pulzust jelenti, a 20 a 120-at).

  • Cipő. Teszteljük ki, melyik cipőnk működik a legjobban. Felesleges kínozni magunkat, ha pár száz méter múlva érezhetően tör valahol, próbáljunk meg egy másikat. Aki nem szokott ekkora távokhoz, annak 6 km-en már nagy esély van rá, hogy feltöri a cipő.

  • Hólyagok. Lesznek. :) A puhábbak megvárják, hogy elmúljon, a magukkal szemben erősebb kibírják. Az én tapasztalatom, hogy a vízhólyag jobban fáj, amíg tele van, én ki szoktam szúrni, sőt inkább kivágom, hogy ne tudjon újra felgyűlni (a hólyag bőrében nincs fájdalomérző ideg, nem gond kiszúrni). Utána érdemes leragasztani úgy, hogy magára a hólyag területére egy darab gézt helyezünk (hogy amikor a ragasztó leszedjük, ne tépje le a bőrt). Leragasztáshoz nekem az eredeti Leukoplast jött be, az utángyártott Hansplast jellegű izék feleannyit sem érnek. Ha még nincs hólyag, csak kivörösödött a bőr, szintén leragasztva megelőzhető a hólyag.

  • Egyéb fájdalmak. Mindenki vérmérséklete szerint viszonyuljon hozzá. Én általában úgy kezelem, hogy nem lehet a test a főnök, mert kihisztizi amit akar, mint egy lusta gyerek. Én vagyok a góré, a testemnek csinálnia kell, amit mondok. :D Ha nem így van, akkor mindig lesz valami ürügye pihenni. :D Komolyra fordítva, én elég jól el tudom dönteni, mikor van komolyabb probléma, mikor csak megerőltetés. Mindenki maga döntheti el, hogy tovább terheli-e, csökkentett terheléssel mozgatja vagy teljesen pihenteti.

  • Az első gyaloglások. Először ne rohanjatok. Kényelmesen sétáljátok végig a távot. Nézzétek meg, mennyi idő kellett így, legyen egy kiindulási alap. Meg kell ismerni a helyet, magatokat stb. Később majd jönnek feladatok, szempontok, amikkel nem lehet rohanni, mert mindegyiket meg kell úgy tanulni, hogy jól oda tudjatok figyelni rá, érezzétek a részleteket, sőt kicsit automatizálódjanak is, mert jönnek újabbak.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

留言


bottom of page