top of page

Mozgás vagy sport? Tanácsok kezdő gyaloglóknak

Szeretnénk azt hinni, hogy bármikor mozgunk, az sportnak számít. Sajnos ez nem így van. Amikor felállsz a kanapéról és elsétálsz a mosdóig, az is mozgás. Mozgás, amikor esténként elmész kutyát sétáltatni. Mozgunk, de nem sportolunk.

A testünk van egy mozgásigénye, amivel fenn tudjuk tartani az egészségét.

 • Ha kevesebbet mozgunk, visszafejlődik.

 • Ha eleget, szinten tartjuk.

 • Ahhoz, hogy javuljon az állapota, már sportra van szükség. Akkor válik a mozgás sporttá, edzéssé, amikor célszerűen és tudatosan mozogva elérjük a szükséges szintet.

Ehhez meg kell változtatnunk a szokásainkat: például sétát váltsuk le gyaloglásra, legyen tudatos és folyamatos tevékenység. Ha csak sétálunk, az lényegében elveszett idő, ugyanezt az időt kihasználhatnánk sportra is, ha tudatosan gyalogolnák helyette. Ehhez szeretnénk szempontokat adni a következőkben.

Gyaloglás közben figyeld meg a lábad helyzetét
Gyaloglás közben figyeld meg a lábad helyzetét
 • Figyelj minden lépésedre! Az edzés lényege, hogy koncentrálunk a feladatra. Sok száz vagy ezer lépést fogsz megtenni, és mindig újabb részletekre derül majd fény.

 • Figyeld meg a lábfejed helyzetét! Mielőtt elkezdenéd a gyalogló edzésed, kérj meg valakit vagy vedd fel videóra szemből, hogy szemből hogy állnak a lábaid gyaloglás során: lehet, hogy kifelé állnak vagy esetleg befelé. Még az is lehet, hogy nem is egyformán áll a kettő. Célunk az lesz, hogy a lábfej előre mutasson. (Szívesen segítünk kielemezni, ha küldesz róla videót!)

Gyaloglásnál legyen aktív a talajfogás, pipáljon a lábfej
Gyaloglásnál legyen aktív a talajfogás, pipáljon a lábfej
 • Legyen aktív a talajfogás! Minden lépésnél koncentrálj arra, hogy a lábad felfelé feszüljön (pipáljon a lábfej) mielőtt leérkezik a talajra. Ne engedd, hogy lecsapódjon a lábfejed, gördülj végig a talpadon. Így már a talajfogás pillanata előtt stabilak lesznek az ízületeid, amit aktív izommunkával hozol létre. Ehhez az első lépés, hogy megfigyeled, hogy a talpad melyik részein van a nyomás a talajfogásnál, az elrugaszkodásnál, hogyan gördülsz át a lábadon.


Lépés közben emeld a lábad
Lépés közben emeld a lábad
 • Emeld a lábad! Sokan vagyunk úgy vele, hogy hajlamosak vagyunk csoszogni, de ez egyszerűen lustaság. Csinálj úgy mintha egy bója fölött kéne átlépned minden lépés során (túl magas se legyen az akadály, nem gólyalépést szeretnénk)! Így megelőzhetjük az oldalra kikacsázó lábszárat is. A lényeg, hogy a mozgás a nyílirányú (az úttesttel párhuzamos :D ) síkban történjen.A lépés test előtti fázisa a fontos
A lépés test előtti fázisa a fontos
 • Az a fontos, ami előtted történik, nem ami mögötted! Amikor lépsz, már a talajfogástól (vagy kicsit korábban) húzd magad az elöl lévő lábaddal. Amikor átgördültél a lábad felett, ne told magad túl sokáig, hanem inkább egy kicsit korábban vedd el a lábad a talajról (semmiképpen ne rúgd ki a lábad hátrafelé). Próbálj rövidíteni a lépéseiden: elöl mintha kicsit hátrafelé húzva fognál talajt, hátul hangyányit korábban abbahagyva a lépést.

 • Stabilizáld a medencéd! A járáshoz fontos a jó testtartás, a testedet pedig az izmaid tartják. Akkor használd is őket! Ugyanolyan tartás kell a járáshoz, mint egy edzőteremben, mielőtt elkezdünk egy gyakorlatot. Az első feladat legyen, hogy ne pucsíts! Szorítsd össze a farpofákat és tarts meg a medencédet inkább enyhén hátra billentve mint előre. Így a csípő oldalra is kevésbé fog kilengni. Bár nagyon vonzó látvány tud lenni a popsirisza, de nem egészséges...

Járás közben is stabilizáld a medencédet
Járás közben is stabilizáld a medencédet
 • Foglalkozz a felsőtesteddel is! Itt két szempontunk lesz: hasizom és a lapockád. Tartasd feszesen a hasad alsó részét, közben zárd le a lapockacsúcsokat: így a vállad nem fog előre esni. Nem egyszerű, de azért vegyél levegőt is! 😃

A lapockák lezárása járás közben is fontos
A lapockák lezárása járás közben is fontos
A hasizmok is legyenek feszesek járás közben
A hasizmok is legyenek feszesek járás közben
Ne a lábunk elé nézzünk, emeljük fel a tekintet!
Ne a lábunk elé nézzünk, emeljük fel a tekintet!
 • Tekintet előre! Emeld fel a fejed, legyél büszke arra, hogy sportolsz! Az állcsúcsod egy kicsit hátra is húzhatod: ez sokat fog javítani a testtartásodon, ami mindenkire ráfér manapság. Ne a lábad elé nézz, hanem messzire előre!

Egyenletesség! Egyenletesen vedd a levegőt! Eleinte nem lesz könnyű a feszes hasizmok miatt, de előbb-utóbb belejössz! Azonos tempóval gyalogolj! Napról-napra egyre jobban fog menni, olyankor nyugodtan növelheted a tempót, akár 6-7 km/h-ig is. Viszont csak menj gyorsabban, ha már jó a lépéseid technikája. Van, hogy 40 - 45 perc aktív gyaloglás eredményesebb zsírégető tud lenni, mint egy kocogás. Mindenkinek eredményes sportolást kívánunk!

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page