top of page

Síelésünk kis titkai: Az alaptartás 1. Fel- és lefelé mozgások


Az alaptartás az első, amit meg kell tanulnunk, bármelyik sportról legyen is szó.

Mégsincs értelme a síelés esetében sok időt vesztegetni rá. Egy jó síelő csak egy pillanatra van alaptartásban, a menet előtt, utána soha többé. Az első hiba, amit elkövethetünk, ha az első kanyar után is alaptartásban ragadunk.


Az alaptartás inkább csak egy kiinduló helyzet, mintsem egy aktív mozgás. Síelés közben folyamatosan alkalmazkodnunk kell a változó körülményekhez. Egyik kanyar követi a másikat, az egyik lábunk hajlítottabb, mint a másik, néha az esésvonallal párhuzamosan síelünk, máskor merőlegesen rá. Nincs idő az alaptartásban maradni.


Semmi értelme lemásolni egy képet csak azért, mert „így néz ki egy jó síelő”. Fontosabb megérteni a testtartáshoz kapcsoló mozgásmintákat és működéseket, Sorozatunk első részében a függőleges mozgásokkal fogunk foglalkozni.


Mélyebb helyzetbe kerülni pofonegyszerűnek tűnik, mint a guggolás a konditeremben vagy mint amikor leülünk egy székre. Hogy pontosabban értsük a helyes mozgásokat, figyelembe kell vennünk, hogy a guggolásban három ízület vesz részt: a csípő, a térd és a boka. Ennek a háromnak összehangoltan kell működnie.

A zárójelben található kódok (pl. HS2, PCH10) azokat a gyakorlatokat jelölik az OzoneSki Fit Gyakorlattárából, amelyekkel az adott mozgás megtanulható. Az OzoneSki Fit Edzéstervről itt tudhatsz meg többet.


A testtartás süllyesztése (hajlítási szakasz)


1. A súlypontot süllyeszd, ne csak a fejed vidd mélyebbre
  • Kezdd a mozgást alulról felfelé! Először a bokádat hajlítsd, utána a térdet majd a csípőt! (HS2, PCH2, PCH10, PT5, SQ10, SQ2, SQ4, SQ5, SQ6)

  • Tartsd a tekinteted egy távoli célponton!


Térdhajlítás és előrehajolás a síelésben
Térdhajlítás és előrehajolás a síelésben

Saját testhelyzetünket elsősorban a fejünk helyzetével azonosítjuk. Ha mélyebb helyzetbe kell kerülnünk, sokszor csak a fejünket visszük mélyebbre. A mélyebb helyzetnek a súlypont süllyesztését kellene jelentenie, nem csak a fejnek kellene alacsonyabban lennie. Egy sima előrehajolásnak semmi köze nincs a térd hajlításához, sőt, sokszor pont a térd nyújtásával jár együtt.2. Az izmaidat használd a testsúlyod helyett

Aktív izommunka nélkül a testünk összecsuklik, mint amikor lustán lehuppanunk egy székre. Természetesen könnyebb mélyebb helyzetbe kerülni az izmok ellazításával, de ez soha nem fog egy aktív testhelyzetet eredményezni. Jobban járunk, ha az ellazítást az ellenkező oldali - antagonista - hajlítók aktivizálásával kontrolláljuk.

Jó visszajelzés az, ahogyan a sícipő tart minket. A testsúlyunkat használtuk, ha a sícipő nyelvének felső peremén (a puha részen) támaszkodunk, a sarkunk pedig hátra csúszik a cipőben. Ha az izmainkkal kontrolláljuk a mélyebb helyzetet, a sícipőhöz a nyelv középső részén érünk hozzá a sípcsontunkkal, illetve a sícipő felső részéhez a rüsztünkkel.


Térdek a lábujjak felett
Térdek a lábujjak felett

A síléc biztosította hosszú alátámasztás miatt a súlypontunk nagyon hátra kerülhet. Ha a boka állandó lábháti hajlítása (pipálás) segít elkerülni a túlzott hátulhelyzetet.

Meg kell tanulnuk, hogy síelés közben a bokát állandóan hajlítva (pipálva) tartsuk.

A boka lábháti hajlítása (pipálás) stabilizálja az ízületet. Nyitott helyzetben =talpi hajlítás, spiccelés) a boka mozgásterjedelme nagyobb, így sokkal nagyobb izomerőre van szükség a síléc és a test közötti pontos összeköttetés fenntartásához. A hajlított, pipáló boka nagyban hozzájárul a stabil testtartáshoz.Emelkedés (nyújtási szakasz)


3. Először a csípőt kezdd el nyújtani, csak utána a térdet, viszont a bokát tartsd meg hajlítva (ACH4, ACH5, HS10, HS2, HS3, PCH2, PCH3, PCH4, PCH5, PCH6, PCH7, PCH8, PCH9, PT1, PT2, PT5, SQ1, SQ2, SQ5)

Emelkedés síelés közben
Emelkedés síelés közben

A csípő környékének aktivizálása stabilizálja a medencét, a stabil medence pedig a jó testtartás kulcseleme. Ha az alsó végtag nyújtását a térddel kezdjük, könnyen megbillenhet a medence, amit mindenképpen el kell kerülni.


Az alapvető mozgáselemek kidolgozása szárazedzéssel

Ezeknek a részmozdulatoknak a kidolgozása lényegesen könnyebb szárazedzéssel, mint síelés közben, pont ezért kell felkészülés végezni. A felkészülés szerepe nemcsak a fizikai kondíció javítása, az erősítés, hanem hogy általa megtanuljuk a helyes részmozdulatokat.


Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page